Zedenzaak
45-jarige verdachte zedenzaak 90 dagen langer vast
De 45-jarige man uit Barendrecht die wordt verdacht van ontucht met minderjarigen, verscheen vandaag voor de raadkamer van de rechtbank Rotterdam. Die besliste dat verdachte 90 dagen langer vast blijft zitten.
De man kwam in beeld nadat er aangifte tegen hem was gedaan en hij zichzelf gemeld had bij een politiebureau. De verdachte verklaarde eerder bij de politie over het misbruik van 19 slachtoffers. Inmiddels is duidelijk dat er nog zeker 3 andere slachtoffers zijn.
Sinds de aanhouding van de 45-jarige verdachte doet een rechercheteam van de politie in opdracht van twee officieren van justitie grootschalig onderzoek naar wat zich heeft afgespeeld. Dat onderzoek is nog in volle gang.
Bron: Openbaar Ministerie 26 september 2024
Bekijk ook de eerdere persberichten van het Openbaar Ministerie:
Update over zedenzaak Barendrecht | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie (om.nl)
Man verdacht van ontucht blijft langer vast | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie (om.nl)
Veiligheid in de buurt
Bewoners in de wijk verdienen rust in hun omgeving. Wijkagenten en boa’s zijn iedere dag zichtbaar aanwezig in de wijk. Ter ondersteuning van het toezicht zijn camera’s geplaatst aan de voor- en achterzijde van de woning van de verdachte. Dit doen we voor de veiligheid in de buurt. Bij incidenten worden deze beelden gebruikt zodat de politie direct en zo goed mogelijk kan optreden.
Een groot team van rechercheurs waaronder gespecialiseerde zedenrechercheurs werkt aan het onderzoek naar de verdachte en de door hem gepleegde handelingen. Zedenrechercheurs hebben een specifieke opleiding gevolgd om slachtoffers en verdachten van dit soort misdrijven te verhoren. Zij zijn zich ook zeer bewust van de impact op slachtoffers. Bij het team zijn ook andere specialismen aangesloten zoals tactische recherche, digitale opsporing en forensische opsporing. Met alle specialismen wordt een zo compleet mogelijk beeld gevormd ten bate van opsporing en vervolging.
Zover nu bekend had de verdachte contact met de slachtoffers via familie, verenigingen en kennissen, maar het is mogelijk dat er nog slachtoffers zijn die nog niet bij de politie bekend zijn. Als er vermoeden is van strafbaar contact tussen een kind en de verdachte vragen wij direct contact op te nemen met de politie via 0900-8844.
De verdachte zit in hechtenis. De rechter heeft op 26 september besloten dat zijn hechtenis met 90 dagen verlengd wordt. Na deze periode wordt opnieuw getoetst of de verdachte nog langer vast moet blijven zitten.
Voor slachtoffers en hun ouders is deze zedenzaak enorm aangrijpend. Respecteer daarin hun keuzes. Het is belangrijk dat zij goede informatie krijgen en vervolgens zelf keuzes maken in hun eigen tempo.
Lees meer tips en hoe u hen kan steunen op deze pagina:
Steun slachtoffers van seksueel geweld – Centrum Seksueel Geweld
Probeer het kind niet zelf uit te horen over mogelijk misbruik. Dit kan verwarrend zijn voor het kind. Ook kan het zijn dat een kind dan antwoorden geeft die een volwassene verkeerd interpreteert. Vertelt het kind spontaan iets? In bijgaande link staan tips hoe u zo’n gesprek kunt aanpakken.
Wat doen bij vermoeden van seksueel misbruik van een kind.
U kunt altijd met de zedenpolitie overleggen voor advies. U kunt ook overleggen met uw huisarts, met Veilig Thuis (0800 – 2000) of met het Centrum Seksueel geweld (0800 – 0188).
Goede signalenlijstjes voor het herkennen van seksueel misbruik bij kinderen bestaan helaas niet. Het beste is om het kind er zelf over te laten beginnen. Wilt u per se een check doen, stel dan niet vaak en veel vragen, maar stel één keer een open vraag. Blijf daarbij kalm of doe alsof u kalm bent. Hier vindt u vlogs met veel informatie en tips. https://centrumseksueelgeweld.nl/vlogs/
Heeft u concrete aanwijzingen voor seksueel misbruik? Bel dan de politie via 0900-8844 en vraag naar de zedenpolitie.
Als u iets heftigs is overkomen, is de stap naar hulp soms moeilijk. Voor de één is de eerste stap praten over wat u of uw kind is overkomen, voor de ander kan dat het doen van aangifte zijn. Bij Slachtofferhulp Nederland werken professionele medewerkers die hierin gespecialiseerd zijn en helpen u op weg.
Kijk op de website https://www.slachtofferhulp.nl/ of bel T: 0900-0101
Journalisten doen vaak op locatie verslag van het nieuws. Zij hebben het recht om zich in de openbare ruimte te bevinden en meningen te vragen aan mensen. U hoeft natuurlijk geen antwoord te geven op vragen van media.
U kunt contact opnemen met het wijkteam van de gemeente. Voor meer informatie, zie de webpagina over de wijkteams.
Als u overlast of vandalisme ervaart kunt u een melding maken.
Meer informatie en links
Op de website van de politie vindt u veel informatie over seksueel misbruik.
https://www.politie.nl/onderwerpen/seksueel-misbruik.html
Als slachtoffer van seksueel misbruik kunt u ook altijd naar een politiebureau bij u in de buurt gaan of bellen met 0900-8844. Dan bekijken we samen met u hoe we u het best kunnen helpen.