Lood in waterleidingen
Het Nederlandse kraanwater is van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Het drinkwater moet voldoen aan zeer strenge eisen. Ook als het gaat om de hoeveelheid lood die in het drinkwater mag zitten.
In Nederland mag de hoeveelheid lood sinds 13 januari 2023 niet meer zijn dan 5 microgram per liter drinkwater. Lood kan in uw drinkwater terecht komen doordat nieuwe kranen en waterinstallaties de eerste maanden bepaalde metalen aan het water afgeven, waaronder lood. Daarnaast zijn soms in gebouwen van vóór 1960 nog loden waterleidingen aanwezig. Hierdoor kan er te veel lood in het drinkwater komen. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.
- Op de website van Waterbedrijf Evides leest u meer informatie. Ook kunt u op die website het filmpje bekijken: Hoe herken ik lood? Doe de test! Volg de stappen om zelf te bepalen of u loden waterleidingen heeft.
- Als u niet weet in welk jaar uw huis gebouwd is, dan kunt u dit nakijken via de Basisadministratie Adressen en Gebouwen: BAG viewer via de website kadaster.nl.
Dit hangt ervan af waar de loden leiding zich bevindt.
- Als u een loden aansluitleiding ziet vóór de hoofdkraan dan is Evides verantwoordelijk voor de vervanging. Meld dit dan door een e-mail te sturen aan lood@evides.nl of bel met 0900-0787 (optie lekkage of storingen). De hoofdkraan zit meestal in de kelder of achter een luik bij de voordeur, een stukje voor de watermeter.
- De leidingen ná de hoofdkraan, verder de woning in, vallen onder verantwoordelijkheid van de eigenaar van een woning of het gebouw. De eigenaar zal deze zelf moeten (laten) vervangen.
- Als u een loden aansluitleiding ziet vóór de hoofdkraan dan is Evides verantwoordelijk voor de vervanging. Meld dit dan door een e-mail te sturen aan lood@evides.nl of bel 0900-0787 (optie lekkage of storingen).
- Voor (de vervanging van) loden leidingen ná de hoofdkraan is de eigenaar van de woning of het gebouw verantwoordelijk. Het vervangen van loden leidingen is nu nog niet verplicht. De landelijke overheid wil wel dat loden leidingen vervangen worden. Daarom werken zij aan een verbod op loden leidingen bij gebouwen waar kinderen verblijven en bij huurwoningen. Wanneer het verbod ingaat is nog niet bekend.