Fietsdiefstal
De gemeente vindt de aanpak van fietsdiefstal erg belangrijk. De cijfers van afgelopen jaar laten zien dat de diefstal van fietsen is gestegen. Het gaat hierbij ook om gestolen fietsen uit schuurtjes en in tuinen. Met een aantal simpele tips kunt u het dieven lastiger maken.
Door het toepassen van een aantal simpele tips, maakt u het de dief extra moeilijk. Hierdoor verkleint u de kans op diefstal.
- Gebruik altijd een extra slot. Door uw fiets op slot te zetten met twee sloten, maakt u het een dief extra lastig. Een dief wil snel en makkelijk een fiets jatten. Doordat hij twee sloten moet openmaken, maakt u het hem moeilijker. Hierdoor verkleint u de kans op diefstal.
- Doe het extra slot altijd door uw frame én voorwiel. Hierdoor voorkomt u dat ze de hele fiets, behalve het voorwiel, stelen.
- Zet uw fiets vast aan een boom, paal of rek. Als uw fiets vaststaat, kunnen dieven deze moeilijker optillen en in een busje meenemen. Doe dit ook als u maar even weg bent van uw fiets. Een dief kan binnen een minuut uw fiets al meenemen.
- Zet uw fiets binnen. Heeft u de mogelijkheid om uw fiets in een bewaakte stalling, schuur of berging te zetten, doe dit dan! Wist u dat op het NS Station van Barendrecht een bewaakte fietsenstalling is? Hier kunt u 24 uur lang gratis uw fiets stallen.
- Zet uw fiets in het zicht. Zet uw fiets op een plek waar hij goed in het zicht staat voor voorbijgaande mensen. Denk aan een druk bezochte bushalte. Maar let op plekken zoals het NS Station. Doordat mensen vaak met een haast hier langs lopen, letten zij vaak niet op wat er gebeurd. Dus zet hem dan altijd in de stalling.
- Gebruik uw ventiel. Zet uw standaardslot (uw ringslot) tussen de spaken waar ook uw ventiel zit. Dan is het voor dieven vrijwel onmogelijk om je slot open te breken en uw fiets intact te laten. Een fietsendief heeft niks aan een lekke band of kapotte fiets. Zit uw slot dus bij het ventiel, dan is er een grote kans dat de dief uw fiets overslaat.
Wist u dat u ook voor uw fiets een track and trace code kunt aanschaffen? Steeds meer verzekeringsmaatschappijen bieden een verzekering met gps-tracker. Heeft u een e-bike? Dan kan het goed zijn dat deze standaard is ingebouwd. Check dit bij uw fietsverkoper. Met de track and trace vindt u makkelijk uw fiets terug bij bijvoorbeeld diefstal. Let op! Ook al heeft u een tracker, het is belangrijk om altijd aangifte van diefstal te doen en dat door de politie op te laten lossen. Zo kan de dief worden opgespoord.
Elke fiets heeft een uniek nummer, het framenummer. Het is erg belangrijk dat u dit nummer ergens noteert of vastlegt. In combinatie met het uiterlijk en de merk van uw fiets, zijn dat de kenmerken. Bij een aangifte kan de politie met deze kenmerken de fiets makkelijker terugvinden. De politie zet deze gegevens in het fietsdiefstalregister van RDW. Hier kunnen dan kopers van tweedehandsfietsen of gemeente bij weesfietsen checken of de fiets als gestolen gemeld staat. Het framenummer is opgebouwd uit 2 tot 4 letters, gevolgd door 7 cijfers.
Het is belangrijk om altijd aangifte te doen bij diefstal. Door de aangifte is de kans groter dat de fiets kan worden teruggevonden. Heeft u een diefstalverzekering? Dan stelt een de verzekeraar vaak de voorwaarde om aangifte bij de politie te doen. Tot slot kan de dief, en bij doorverkoop ook de heler, door een aangifte strafrechtelijk worden aangepakt. Zo voorkomt u dat iemand anders hetzelfde overkomt.