PFAS

Op www.pfasinfo.nl vindt u alle algemene informatie en ontwikkelingen over PFAS op één plek.

Onderzoek naar PFAS in sloten bij moestuinlocaties

Het Waterschap Hollandse Delta heeft vorig jaar PFAS gevonden in Plas Vrijenburgbos in Barendrecht. Hier geldt sindsdien een negatief zwemadvies. De vervuiling in de plas was aanleiding voor het Waterschap Hollandse Delta (WSHD) om de aangrenzende hoofsloten te onderzoeken. Deze sloten voorzien in droge perioden Rotterdam-Zuid en Barendrecht van schoon zoet water via de Oude Maas. Bij de meest recente meting zijn op twee plekken in de nabijgelegen sloten in Rotterdam-Zuid (bij Slinge en het Zuiderpark) verhoogde PFAS-waarden gemeten. Deze resultaten zijn aanleiding voor Gemeente Barendrecht om nader onderzoek te laten doen naar de PFAS waarden op 2 locaties in ons dorp. 

Moestuinhouders gebruiken vaak slootwater voor het besproeien van moestuinen. In Barendrecht zijn 2 moestuinlocaties waar dit het geval kan zijn. De gemeente wil daarom graag weten hoe het zit met de PFAS waarden op deze locaties. Daarom hebben we het waterschap gevraagd om metingen te doen van het slootwater bij deze twee moestuinlocaties. De resultaten van deze metingen verwachten we dit najaar. De GGD geeft aan dat moestuinhouders het slootwater nog steeds kunnen gebruiken maar in afwachting van de onderzoeken ook kunnen kiezen voor een alternatief in de vorm van besproeien met regenwater of leidingwater. Een andere optie is om het eten van groente en fruit uit eigen moestuin vaker af te wisselen met groente en fruit uit de supermarkt.

Vragen

Bewoners met vragen over PFAS en gezondheid kunnen contact opnemen met het team Gezondheid en Milieu van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Zij kunnen hun vraag mailen naar gmggd@rotterdam.nl of bellen naar 010-433 98 94 (op werkdagen tussen 08.30 uur en 16.30 uur bereikbaar). 

Meer informatie

Meer informatie over PFAS is ook te vinden op:

Antwoorden op vragen

De gemeente organiseert op woensdagavond 20 november in BLOK0180 aan de Haarspitwei 9 een informatiebijeenkomst over PFAS. De inloop is vanaf 18.30 uur en om 19.00 uur wordt er gestart.

De afgelopen jaren is er veel informatie over PFAS in het nieuws verschenen. PFAS zijn door de mens gemaakte stoffen waar zorgen over bestaan. PFAS kunnen in sommige gevallen een risico vormen voor de gezondheid van mensen en milieu. In Plas Vrijenburgbos werd in de zomer van 2023 PFAS-verontreiniging aangetroffen. Het al geldende negatieve zwemadvies bleef daardoor van kracht. De vervuiling in de plas was aanleiding voor het Waterschap Hollandse Delta om de aangrenzende hoofdsloten te onderzoeken. Bij de meest recente meting zijn op twee plekken in nabijgelegen sloten in Rotterdam-Zuid (bij Slinge en het Zuiderpark) verhoogde PFAS-waarden gemeten. Het water is daardoor bijvoorbeeld niet geschikt voor het besproeien van moestuinen.

Vragen

Dat er PFAS-vervuiling in onze leefomgeving is kan vragen oproepen bij onze inwoners en inwoners van de gemeente Rotterdam-Zuid. Daarom organiseren wij op 20 november een informatiebijeenkomst. Tijdens deze avond houdt het Waterschap Hollandse Delta een presentatie over de uitgevoerde metingen. We verwachten dan ook de uitkomsten van het onderzoek bij onze moestuinen. De GGD houdt een presentatie over PFAS en gezondheid. Ook drinkwaterbedrijf Evides is deze avond aanwezig om vanuit hun kennisgebied vragen te beantwoorden. Dat geldt ook voor deskundigen van de Provincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rijnmond en de gemeente Barendrecht.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan door te mailen naar pfas@barendrecht.nl. Heeft u vooraf al vragen dan kunt u die ook naar dit mailadres sturen. De vragen worden verzameld en gepubliceerd op deze website.

Flyer voor de informatiebijeenkomst PFAS. Alle informatie in de flyer staat ook in de lopende tekst.

PFAS is een groep van duizenden chemische stoffen. Bekende voorbeelden zijn PFOS, PFOA en GenX. PFAS worden door de mens gemaakt. Ze hebben bijzondere eigenschappen en worden in heel veel producten en productieprocessen gebruikt:

  • van anti-aanbaklagen in pannen tot blusschuim
  • van lipgloss tot skiwax
  • van vuilafstotende vloerbedekking tot waterafstotende jassen en schoenen.

Steeds meer is bekend over hoe schadelijk de stoffen zijn voor mensen en het milieu. We weten dat ze over het algemeen:

  • slecht afbreken;
  • zich makkelijk verspreiden;
  • en zich ophopen in planten, dieren en mensen.

Overal in Nederland zitten kleine hoeveelheden in onder andere de bodem en het oppervlaktewater. En via ons eten en drinkwater komen ze ook in ons lichaam terecht.

Een aantal PFAS is schadelijk voor mensen. Of je ervan ziek wordt, hangt af van hoeveel je in de loop van de tijd binnenkrijgt. Als je lange tijd PFAS binnenkrijgt, is de kans groter dat het effect heeft op je gezondheid. Over de meeste PFAS weten we nog heel weinig. PFAS verschillen in hun eigenschappen, de ene is schadelijker dan de andere. Vooral over PFOA en PFOS is veel bekend. Zo weten we dat ze:

  • slecht kunnen zijn voor je immuunsysteem;
  • je lever kunnen beschadigen;
  • kunnen zorgen voor een hoger cholesterol;
  • een hoge bloeddruk en problemen tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken;
    schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen (iets lager geboortegewicht);
  • mogelijk kanker veroorzaken. Onderzoek naar jarenlange, hoge blootstelling aan PFOA laat een verband zien met nierkanker en zaadbalkanker. Verder zijn kortgeleden aanwijzingen gevonden voor een mogelijke relatie met schildklierkanker.

Van de effecten die we hierboven noemen, verwachten we de effecten op het immuunsysteem als eerste.

Het RIVM heeft op 1 mei 2024 gezondheidskundige advieswaarden bekend gemaakt voor zwemwater, irrigatiewater voor moestuinen en consumptie van vis en andere waterdieren. Voor zwembaden stelt het RIVM een gezondheidskundige advieswaarde voor PFAS voor van 71 nanogram PEQ per liter. Voor oppervlaktewater dat als zwemwater wordt gebruikt, is dat 280 nanogram PEQ per liter. Deze advieswaarde is anders omdat mensen minder vaak in oppervlaktewater zwemmen dan in zwembaden. Voor irrigatiewater van grote moestuinen is de voorlopige advieswaarde 350 nanogram PEQ per liter. Dit geldt voor tuinen waaruit mensen vrijwel alle groenten halen die ze dagelijks eten. Voor oppervlaktewater waar vis en andere waterdieren voor consumptie wordt gevangen geldt een advieswaarde van 0,3 nanogram PEQ per liter. PEQ staat voor PFOA-equivalenten: de som van meerdere soorten PFAS, uitgedrukt in PFOA-eenheden.

U kunt PFAS binnenkrijgen via oppervlakte water door:

  • Kinderen of volwassenen kunnen PFAS binnenkrijgen als zij het water in de mond krijgen en inslikken. Dit gebeurt voornamelijk bij zwemmen of spelen in het water.
  • De opname van PFAS via de huid is naar verwachting verwaarloosbaar klein.
  • PFAS kan in groenten en fruit terechtkomen als het water wordt gebruikt om groenten of fruit te besproeien. Als mensen deze groenten eten, kunnen zij extra PFAS binnenkrijgen.

Het gezondheidsrisico is klein als kinderen of volwassenen af en toe contact hebben met het slootwater. Of wanneer zij af en toe groenten of fruit eten uit tuinen die besproeid zijn met het slootwater. Alleen krijgen wij via ons eten en drinken al PFAS binnen. Dus is het belangrijk te voorkomen dat je extra binnenkrijgt. Vermijd dus intensief contact met slootwater waar hoge concentraties PFAS zijn gemeten:

  • Ga niet zwemmen of spelen in het water. Recreatie zoals bootje varen of kanoën is geen probleem, zolang niet wordt gezwommen.
  • Als dagelijks uit de moestuin wordt gegeten, is het advies om voor het besproeien van groenten en fruit bij voorkeur regenwater uit regentonnen of kraanwater te gebruiken.
  • Eet geen zelf gevangen vis uit dit water. Voor alle oppervlaktewater geldt dat de GGD adviseert om geen zelf gevangen vis te eten. Dit advies is in lijn met het advies van het Voedingscentrum dat voor alle Nederlandse (zoet)wateren afraadt om regelmatig zelf gevangen (vette) vis te eten vanwege verschillende vervuilende stoffen die in het water aanwezig kunnen zijn (Kan ik veilig zelfgevangen vis en schaal- of schelpdieren eten? | Voedingscentrum)

De GGD heeft geen expertise over gezondheidseffecten bij dieren. Het RIVM heeft bij water met hoge concentraties PFA, aangegeven dat dieren geen verhoogd risico lopen. Heeft uw dier klachten, ga naar de dierenarts.

Bootje varen of kanoën is geen probleem, zwemmen wordt afgeraden door de GGD. Het beste is alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties (www.zwemwater.nl). Hier wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden.