Bomen in Barendrecht

Van alle bomen in de gemeente Barendrecht beheert de gemeente er zelf zo’n 23.500, vooral in de bebouwde kom. We laten deze bomen regelmatig inspecteren op veiligheid. Bij sommige bomen zijn maatregelen noodzakelijk. Meestal gaat het dan om het snoeien van dode en overbelaste takken. Daarnaast is het helaas soms ook nodig om bomen te rooien. Vaak zijn dit zieke bomen die een mogelijk gevaar vormen voor de woon- en leefomgeving. Hieronder leest u bij welke bomen wij maatregelen nemen.

De bomen in Barendrecht worden minstens 1 keer per 3 jaar visueel geïnspecteerd door boomdeskundigen om te controleren of ze gezond en veilig zijn. Uit de laatste inspectie blijkt dat sommige bomen een verslechterde conditie hebben, ziek zijn of last hebben van schimmels. Dat maakt ze zwakker. Om ervoor te zorgen dat het voor iedereen veilig blijft, moeten deze bomen weggehaald worden. Zo houden we niet alleen een gezond bomenbestand, maar zorgen we er ook voor dat de omgeving veilig blijft voor de mensen in Barendrecht.

Om welke bomen gaat het?

De bomen die weggehaald worden staan verspreid door Barendrecht. Bent u benieuwd om welke boom het gaat dan kunt u op de kaart kijken waar alle bomen in Barendrecht staan aangegeven. Zoom in op de straat en klik vervolgens op het boompunt. Onderaan bij ‘besluit’ kunt u zien wat er met de boom gaat gebeuren.

Planning

Planning is om de bomen in augustus en september 2024 te vellen. Op bijna alle locaties zullen we volgend plantseizoen een nieuwe boom planten.

Contact

Heeft u nog vragen? Erwin Moerman beantwoordt ze graag! U bereikt hem op telefoonnummer 14 0180.

Dode bomen worden vaak vervangen door nieuwe exemplaren, dit noemen we ‘inboeten’. Echter, in sommige situaties is het niet mogelijk om op basis van groeiplaats, omgeving of andere omstandigheden de bomen direct te herplanten. Dit kan te maken hebben met beperkingen in de beschikbare (ondergrondse)ruimte of andere omgevingsfactoren die het moeilijk maken om de nieuwe bomen succesvol te laten groeien.

Aanpassen van boomspiegels

Een groot aantal bomen staat in verharding, vaak in een boomspiegel van een meter bij een meter. Om deze bomen meer groeiruimte te geven, wordt ervoor gekozen om de boomspiegels te vergroten. Dit houdt in dat de bestaande grond tot ongeveer een meter diep wordt verwijderd en vervangen door voedingsrijke bomengrond. Dit zorgt ervoor dat de bomen in de toekomst beter kunnen groeien. Bij bomen die tussen parkeerplaatsen staan, is de ruimte vaak beperkt. Toch kan de groeiplaats verbeterd worden door in de lengte van het parkeervak meer ruimte te creëren. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met het behouden van een uitstapstrook. Na de aanplant van de bomen wordt ook onderbeplanting in de nieuwe boomspiegels aangebracht om de biodiversiteit te bevorderen en de esthetiek te verbeteren.

Planning

De planning is om in het vierde kwartaal van 2024 te starten met de aanpassingen van de verharding. Vervolgens zal gedurende het plantseizoen, tussen november 2024 en april 2025, de aanplant van de bomen en onderbeplanting plaatsvinden.

Contact

Heeft u nog vragen? Erwin Moerman beantwoordt ze graag! U bereikt hem op telefoonnummer 14 0180.

Langs de Nassaustraat ontbreken steeds meer Prunus (Kerspruim) bomen en de meeste bomen die er nog staan hebben een slechte conditie. De oorzaak hiervan is dat de bomen beperkte ondergrondse groeiruimte hebben en dat er niet voldoende voeding in de grond zit. Met als gevolg dat na 40 jaar de bomen beginnen af te sterven.

Wat gaan we doen?

De gehele Prunus laan met onderbeplanting wordt gerooid en jonge (inboet) bomen die de afgelopen twee jaar zijn geplant worden verplant. Vervolgens gaan we alle grond tot een diepte van 80 cm ontgraven en voedingsrijke grond terugbrengen.

De Prunus bomen zijn karakteristiek geworden voor de Nassaustraat. Daarom dat we deze ook terug laten komen. Om te voorkomen dat hele lanen in één keer moeten worden vervangen door boomziektes, gaan we de beplantingsvakken afwisselen met een andere soort. Dit draagt ook bij aan de biodiversiteit in de wijk.

Om welke bomen gaat het?

Alle bomen langs de wegzijde ter hoogte van Nassaustraat 2 t/m 24.

Plattegrond renovatie openbaar groen Nassaustraat 1 - 24

Planning

Planning is om de bomen aankomend plantseizoen van november 2024 t/m maart 2025 te vervangen.

Contact

Heeft u nog vragen? Erwin Moerman beantwoordt ze graag! U bereikt hem op telefoonnummer 14 0180.

Naar aanleiding van een incident en de toename van takbreukgevoeligheid bij populieren op latere leeftijd is besloten om de drie populieren op deze plek te vellen. Het uitvoeren van beheermaatregelen (intensieve snoei) zou niet bijdragen aan de duurzame instandhouding van de bomen.

Wat gaan we doen?

We gaan de drie Canadese populieren vellen, inclusief de onderbeplanting. Daarbij gaan we de groeiplaats opwaarderen voor nieuwe boomsoorten en onderbeplanting. Bij de soortkeuze hebben we rekening gehouden met soorten die bijdragen aan de biodiversiteit in de wijk. De keuze voor de nieuwe boomsoort is de Tilia platyphyllos ‘Delft’ (zomerlinde) en onderbeplanting van Spirea japonica ‘Manon’, Hedera helix ‘Arboresecens’ en Viburnum opulus ‘Compactum’.

Om welke bomen gaat het?

Drie Canadese populieren op de hoek langs de Ziedewijdsedijk en het Willem Alexanderplantsoen.

Plattegrond renovatie openbaar groen Ziedewijksedijk 89

Planning

Planning is om de bomen aankomend plantseizoen van november 2024 t/m maart 2025 te vervangen.

Contact

Heeft u nog vragen? Erwin Moerman beantwoordt ze graag! U bereikt hem op telefoonnummer 14 0180.

Naar aanleiding van wortels in de riolering hebben we onderzoek laten doen om te bepalen of graafwerkzaamheden in de buurt van de bomen mogelijk zijn en/of we de bomen duurzaam in stand kunnen houden. Uit dit onderzoek blijkt dat de graafwerkzaamheden beperkt wortelverlies zouden veroorzaken, maar dat er ook een versnelde achteruitgang van de conditie en toekomstverwachting van de essen optreedt, mede door de aantasting van essentaksterfte. Bovendien zijn de bomen eenzijdig gesnoeid, waardoor het gewicht van de kroon zich aan één kant bevindt, met een verhoogd risico op instabiliteit. Het advies uit het onderzoek is om de bomen te vellen.

Wat gaan we doen?

We gaan de twee essen vellen, inclusief de onderbeplanting. Daarbij gaan we de groeiplaats opwaarderen door nieuwe voeding aan te brengen voor nieuwe boomsoorten en onderbeplanting. We hebben soorten gekozen die bijdragen aan de biodiversiteit en uitstraling van de wijk. De keuze voor de nieuwe boomsoort is de Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’ (tulpenboom), Magnolia kobus (beverboom) en onderbeplanting van Berberis thunbergii ‘Dart’s Red Lady’, Escallonia ‘Donard Seedling’ en Hydrangea paniculata ‘Bokraplume’.

Daarnaast wordt één gewone esdoorn naast de parkeervakken ook verwijderd. Deze boom kreeg dit advies vanuit de boomveiligheidsinspectie van 2024.

Om welke bomen gaat het?

Twee essen en één gewone esdoorn in het vak op de hoek van Boeier 9.

Plattegrond renovatie openbaar groen Boeier 9

Planning

Planning is om de bomen aankomend plantseizoen van november 2024 t/m maart 2025 te vervangen.

Contact

Heeft u nog vragen? Erwin Moerman beantwoordt ze graag! U bereikt hem op telefoonnummer 14 0180.

Aan de achterzijde van het appartementencomplex aan de Lavendelhof staan twee grote populieren (Latijnse naam: Populus x canadensis ‘Robusta’). Uit de weginspecties is gebleken dat de boomwortels het straatwerk van het trottoir en de rijweg omhoog drukken, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Om te bepalen welke maatregelen we konden treffen, hebben we boomtechnisch onderzoek laten uitvoeren. Op basis van dit advies is besloten de bomen te verwijderen.

Waarom gaan de bomen weg?

De populieren naderen het einde van hun levensduur. Er is te weinig groeiruimte voor de kroon en de stamvoet. De bomen zijn aangetast door de horzelvlinder, wat in de komende jaren kan verergeren en een invalspoort kan vormen voor nieuwe ziekten en aantastingen. Doordat de bomen tegen de verharding staan, is wortelkap bijna niet mogelijk. De populier op de hoek vertoont daarnaast scheurvorming in de stamvoet. Als deze scheur verergert, vormt dit een verhoogd risico voor de omgeving. De toekomstverwachting is matig, met een levensduur van nog 5 tot 10 jaar. Gezien de huidige problemen willen we investeren in nieuwe, duurzame bomen.

Wat gaan we doen?

We gaan de twee populieren vellen. Daarbij zullen we de groeiplaats verbeteren door nieuwe voeding toe te voegen voor de nieuwe boomsoorten. We hebben gekozen voor een soort die ecologische meerwaarde biedt en die in de nabije omgeving nog niet aanwezig is, om de biodiversiteit in de wijk te vergroten. We proberen de onderbeplanting zoveel mogelijk te behouden. Beplanting die door de werkzaamheden moet worden verwijderd, zal worden vervangen.

Om welke bomen gaat het?

Het betreft twee populieren aan de achterzijde van het appartementencomplex aan de Lavendelhof, langs het water tegenover de Kwikstaart.

Plattegrond van de locaties voor de te verwijderen bomen en nieuw aan te planten bomen

Planning

De planning is om de bomen in het aankomende plantseizoen, van november 2024 tot en met maart 2025, te vervangen.

Contact

Heeft u nog vragen? Erwin Moerman beantwoordt ze graag! U bereikt hem op telefoonnummer 14 0180.