‘Van energie besparen, maak ik een sport’
Hij isoleerde zijn huis op verschillende manieren, legde zonnepanelen op het dak en zet geregeld de verwarming een graadje lager. Dick Korevaar uit Barendrecht draait zijn hand niet om voor duurzame maatregelen in en om zijn huis in de wijk Binnenland. “Ik denk dat de helft van wat je kunt doen met gedrag te maken heeft. Je moet echt zelf aan de knoppen draaien.”
We worden hartelijk ontvangen door Dick. Wat direct opvalt, is de temperatuur in de woonkamer. Het voelt in eerste instantie wat fris, maar al snel komt u tot de conclusie dat het best aangenaam is. “Overdag is het hier 19 graden”, begint Dick. ”We zetten de temperatuur ’s avonds pas op 20 graden, maar dat is vooral omdat mijn vrouw dat prettig vindt.” Het maakt direct duidelijk waar Dick zijn grootste winst boekt bij zijn energieverbruik.
Buren helpen
Dick weet precies waar hij over praat. Hij heeft een grote interesse voor duurzaamheid en in het bijzonder voor energiebesparing. Verder weet hij ook hoe hij het aan moet pakken. En die kennis deelt hij graag met anderen. Hij heeft zich dan ook aangesloten bij SlimmeBuur, een onlineplatform, waarop buurtgenoten elkaar adviseren over het besparen van energie. “Buren kunnen bepaalde duurzaamheidsmaatregelen beter gezamenlijk oppakken. Een voorbeeld hiervan is het isoleren van de kruipruimte. Je moet daarbij onder meer goed letten op de isolatiewaarde. Zo geeft de Rd-waarde aan wat het vermogen is om warmte en kou te weren en zegt de Rc-waarde iets over de warmteweerstand van de constructie, inclusief de vloer zelf.”
“Op dit moment geef ik al tips aan buren”, geeft Dick aan. “Dat is heel leuk. Vooral als ik zie dat veel buurtbewoners eigenlijk al goed bezig zijn. Het grote probleem is echter vaak dat niet iedereen voldoende technische bagage heeft om de juiste keuzes te maken. En om het vervolgens ook uit te voeren. Zelf heb ik het voordeel dat ik als bouwkundige veel van techniek weet. Ik kan dus veel zelf uitvoeren en weet vaak ook welke materialen ik daar het beste bij kan gebruiken. Maar helaas geldt dat lang niet voor iedereen. Anderen moeten vaak een professional inschakelen, wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt. Ook al heb je de beste wil van de wereld, het is lastig om in te schatten waar je moet beginnen. Een andere vraag die al snel naar boven komt bij duurzaamheidsmaatregelen, is hoeveel je ermee bespaart. Je wilt zien wat je terugkrijgt voor je investering.”
Isolatie
“We wonen hier sinds 2002. En eigenlijk zijn we direct begonnen met verduurzamen. Zo is ons huis intussen op meerdere plekken veel beter geïsoleerd dan twintig jaar geleden. Behalve dat we de kruipruimte isoleerden, hebben we aan de voorkant een nieuw kozijn met HR++-glas geplaatst. Aan de achterkant komt nog een schuifpui met isolerend glas. En ook op de bovenverdieping hebben we de kozijnen vervangen. Verder zit er in de uitbouw aan de achterkant van het huis een laag glaswol van 6 centimeter dik en heb ik op zolder de naden tussen het rechte en schuine stuk dichtgemaakt.”
Gasverbruik naar beneden
Dick kent de voordelen van een warmtepomp. Toch heeft hij er nog niet voor gekozen. “Ik snap dat je met zo’n pomp veel kunt besparen op energie, maar met je cv-ketel kun je dat ook al. Toen we hier net woonden stond de teller van het gasverbruik op 2000 m3. Ik plaatste direct een nieuwe cv-ketel, waarmee het verbruik aanzienlijk daalde. En sinds twee jaar heb ik een ketel met automatische ontluchting, automatische waterdrukcontrole en vuilafscheider. Met als resultaat dat we nu zelfs onder de 400 m3 uitkomen. En dat terwijl ons verbruik in 2019 nog op 850 m3 stond. Mooi toch?”
Zonnepanelen
Waar Dick met verschillende maatregelen flink wat energie bespaart, wekt hij via een aantal zonnepanelen ook zijn eigen energie op. “Jaarlijks leveren ze ons ongeveer 2500 kilowattuur op, terwijl we er slechts 2200 verbruiken. De markt voor zonnepanelen ontwikkelt zich snel. Dat zie je terug in de prestaties. Een buurman heeft ze nu al met maar liefst 400 Wattpiek, terwijl de panelen van ons 250 Wattpiek hebben.”
Wooncomfort
In eerste instantie is het Dick vooral te doen om zoveel mogelijk geld te besparen op energie. “Ik maak er een sport van en kijk elke keer weer verder. Waar kan ik nog iets veranderen? Hoeveel kan ik nog extra besparen? Maar ik doe het ook voor extra wooncomfort en uiteraard voor een beter milieu. Vooral de isolatie is wel erg prettig hoor. Voorheen voelde ik bijvoorbeeld de kou letterlijk op mijn rug als ik in de stoel bij het raam zat. Nadat ik de kozijnen heb vervangen, was dat wel anders. Heerlijk.”
“Ik vind het gewoon ook erg leuk om hiermee bezig te zijn. Mijn volgende project? Ik heb gelezen over isolerende PIR-platen met gips. Daarmee isoleer je en heb je direct ook een mooie afwerking. Dat lijkt me erg interessant. Verder wil ik ook nog graag een sedumdak aanleggen.”
Tips
Voor bewoners die ook hun huis willen verduurzamen heeft Dick nog wel een aantal tips. “In mijn ogen is het enorm belangrijk dat je je bewust bent van je gedrag. Zolang je niet weet hoeveel energie je verbruikt, wordt het moeilijk om concrete maatregelen te nemen. En we hebben het al snel over bijvoorbeeld zonnepanelen of vloerisolatie, maar ook met veel kleinere maatregelen kun je enorme stappen zetten. Neem onze radiatoren. Daar hebben we ventilatortjes onder geplaatst, waarmee de warmte versneld de ruimte in gebracht wordt. Zo kun je de thermostaat standaard wat lager instellen, terwijl je gewoon je comfort behoudt.”
Hoe doen andere Barendrechters het?
U ziet op de website van SlimmeBuur hoe andere Barendrechters hun woning hebben verduurzaamd. Zelf kunt u trouwens ook die SlimmeBuur worden. Meld u snel aan en help met elkaar uw buurt te verduurzamen.