Hulp bij dagelijks leven (begeleiding)

U heeft een hulp nodig omdat u problemen heeft het zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat u moeite heeft met:

  • plannen en organiseren van uw dag
  • omgaan met een ziekte of beperking
  • advies over het bijhouden van uw geld en administratie
  • verminderen en voorkomen van schulden
  • zoeken naar manieren om zo veel mogelijk voor uzelf te zorgen
DigiD Logo

Log in met of zonder DigiD. Lees meer over DigiD.

Doe een melding Wmo

Kijk eerst of iemand die u kent u kan helpen. Dit zijn uw huisgenoten, buren, familie, vrienden of kennissen. Denk aan samen uw belastingaangifte doen. Of samen naar een leuke activiteit in de buurt.

Er zijn allerlei organisaties in Barendrecht die u kunnen helpen bij zaken in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld:

  • Bibliotheek A tot Z voor hulp bij computervaardigheden, zoals online bankieren.
  • Buurtcirkel Barendrecht: Een Buurtcirkel is een groepje mensen die bij elkaar in de wijk wonen. Ze kunnen elkaar helpen bij de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, administratie of de tuin opknappen. Ook kunnen ze met elkaar leuke dingen gaan doen zoals een kopje koffie drinken of ergens wat gaan eten.
  • Kijk Op Welzijn biedt ondersteuning en diensten aan alle inwoners van Barendrecht. Kijk op Welzijn geeft u informatie, advies en hulp op het gebied van wonen, uw welzijn, zorgzaken en inkomen. U kunt ondersteuning vragen via de website van Kijk op Welzijn.
  • Allemaal Aafje: De ledenservice van Aafje kost 21,50 per jaar. Hiermee krijgt u korting op uitjes, hulp bij de belastingaangifte en maaltijdservices van FoodConnect en Apetito. Je hoeft geen gebruiker van de zorg van Aafje te zijn om lid te worden.

Als het niet lukt om zelf begeleiding te regelen, kan de gemeente helpen. Als u wilt weten of u begeleiding van de gemeente kunt krijgen, meldt u zich bij het Aanmeldpunt Wmo. De Wmo-klantmanager onderzoekt daarna samen met u welke hulp passend is.

Aanbieders:

De gemeente heeft met meerdere instanties een contract. Zij leveren de begeleiding in zorg in natura. Als u zelf uw begeleiding wilt regelen, kunt u een persoonsgebonden budget vragen. Meer informatie over zorg in natura en persoonsgebonden budget vindt u op de pagina PGB en zorg in natura.

Eigen bijdrage

Voor begeleiding betaalt u een eigen bijdrage van €19,- per maand. U betaalt deze eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK).