Hulp bij schulden

Heeft u schulden of vindt u het lastig om met geld om te gaan? Kunt u uw rekeningen niet meer betalen of maakt u de post niet meer open? Het kan iedereen overkomen, u hoeft zich niet te schamen. Wij helpen u graag. Onze schuldhulpverlening is gratis. De eerste stap zet u door u bij ons te melden. U komt in aanmerking voor schuldhulpverlening als u 18 jaar of ouder bent en in Barendrecht woont.

  • Na uw aanmelding nemen we binnen 5 werkdagen contact met u op om een afspraak te maken voor een gesprek.
  • In dat gesprek maken we samen een plan van aanpak. Hierin staat welke hulp u kan verwachten en welke afspraken wij met elkaar maken.
  • Het kan zijn dat u aan 1 of meerdere adviesgesprekken genoeg heeft.
  • Het kan zijn dat u wat meer hulp nodig heeft dan dat. In dat geval kunnen wij u begeleiden naar een regeling of een wettelijk schuldhulpverleningstraject. Ook kunnen we dan kijken of we voor u budgetbeheer kunnen inzetten.

Dit zijn een paar voorbeelden. We bieden meer mogelijkheden aan. Dit bespreken we met u tijdens het eerste gesprek.

  • Krijgt u bericht dat uw woning wordt ontruimd of water en/of energie wordt afgesloten?
    Neem dan altijd contact op met uw leverancier. Leg uw situatie uit en vraag of u een betalingsregeling kunt krijgen.
  • Kijk ook of er in uw omgeving een familielid of vriend is die kan helpen door de schuld (of een deel ervan) te betalen.

Wil de leverancier de ontruiming toch door laten gaan?
Neem direct contact met ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 14 0180.

Bent u een ondernemer en woont u in Barendrecht? Heeft u moeite met het betalen van uw rekeningen? Of wilt u stoppen met uw bedrijf en heeft u schulden? Misschien bent u al gestopt met uw bedrijf en zit u met schulden. In al deze gevallen kan de gemeente Barendrecht u helpen.

De gemeente biedt hulp aan ondernemers die zelf verantwoordelijk zijn voor de schulden van hun bedrijf. Dat betekent dat u de schulden moet betalen met uw eigen geld.
Wij helpen u als u een van de volgende bedrijfsvormen heeft:

  • Zzp’er (zelfstandige zonder personeel)
  • Eenmanszaak
  • Vof (vennootschap onder firma)
  • CV (commanditaire vennootschap)
  • Maatschap

Heeft u een BV of NV? Dan geldt wel de regel dat alleen schulden waarvoor u persoonlijk aansprakelijk bent, meegenomen worden in de schuldregeling. Voor overige schulden moet u contact opnemen met uw accountant.

Kosten

Advies en hulp van de gemeente is gratis.

Geldfit

Bent u benieuwd welke hulp het beste bij uw situatie past? Doe de test op Geldfit.nl.
De test is anoniem en geeft u een persoonlijk advies. U ziet direct welke organisaties u passende hulp kunnen bieden.

Voor ondernemers is er Geldfitzakelijk.nl.

Nibud

Beginnende schulden? Met een goed plan kunt u eruit komen. Met de invultool van Nibud maakt u een realistisch aflosplan.

Maatjesproject via Kijk op Welzijn

  • Heeft u hulp nodig bij het ordenen van de administratie?
  • Heeft u andere financiële vragen?

Maatjes Schuldhulp helpen u verder, zonder te oordelen. Samen met een maatje Schuldhulp gaat u aan de slag om financieel orde op zaken te stellen. Maatjes Schuldhulp werken via Kijk op Welzijn en kunnen bij u thuis komen.

U kunt een verwijzing krijgen via de klantmanager schuldhulpverlening of u kunt uzelf aanmelden voor een maatje Schuldhulp via Kijk op Welzijn.

Hulp bij Thuisadministratie via Kijk op Welzijn

  • Heeft u angst om de post te openen?
  • Kost het u moeite om de administratie op orde te brengen en/of op orde te houden?
  • Of vindt u het lastig om ‘uit te pluizen’ op welke toeslagen u recht heeft en hoe u die moet aanvragen?

Vrijwilligers van de Thuisadministratie ondersteunen u graag bij het opzetten, ordenen en voeren van uw financiële administratie. En kunnen zij u bijvoorbeeld steunen in het contact met instanties of het schrijven van ‘moeilijke’ brieven.

KijkopWelzijn
Binnenlandse Baan 30
2991 EA Barendrecht
Telefonisch bereikbaar via (0180) 691 800 op maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 15.00 uur en vrijdag tussen 9.00 – 13.00 uur
E-mail: info@kijkopwelzijn.nl

Hulpteam toeslagenaffaire

Misschien bent u als ouder in problemen gekomen door de ‘kinderopvangtoeslagaffaire’. Of kent u iemand voor wie dat geldt. Ouders in Barendrecht kunnen daarmee terecht bij het hulpteam toeslagenaffaire.

  • Krijgt u ineens te maken met grote uitgaven? En kunt u die niet betalen? Misschien zijn er minimaregelingen die u kunnen helpen.

Heeft u plotseling extra kosten die u niet kunt betalen, dan kunt u soms een vergoeding aanvragen. Die vergoeding heet bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand is alleen voor bijzondere kosten die echt nodig zijn.

De gemeente Barendrecht moet volgens de wet inwoners helpen die geldproblemen hebben. Dit willen we zo vroeg mogelijk doen, zodat de problemen niet groter worden. Dit heet vroegsignalering. We werken hiervoor samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en bedrijven die energie en water leveren. Als u een rekening niet of te laat betaalt, moeten zij dat aan de gemeente melden.

Een schuldhulpverlener neemt contact met op

Onze schuldhulpverlener kan bij u thuiskomen, bellen of een brief sturen. Als u niet thuis bent als we langskomen, doen we een kaartje in uw brievenbus. Hulp bij schulden is gratis. U bepaalt zelf of u deze hulp wilt. U kunt een e-mail sturen naar vroegeropaf@barendrecht.nl of bellen naar 140180.

De schuldhulpverlener kan u ook in contact brengen met instanties die u kunnen helpen met zaken zoals werk, zorg, relaties en opvoeding van kinderen.

Zorgvuldig omgaan met gegevens

De gemeente gebruikt uw gegevens alleen om contact met u op te nemen. In het Privacystatement gemeente Barendrecht vindt u alle informatie over hoe de gemeente omgaat met uw gegevens.

Bedrijven zijn verplicht om betaalachterstanden te melden

De wet Wgs (Wet gemeentelijke schuldhulpverlening) zegt dat bedrijven zoals energie- en waterbedrijven, zorgverzekeraars en woningcorporaties betaalachterstanden moeten doorgeven aan de gemeente. Dit helpt om schulden vroeg op te sporen, zodat de gemeente mensen kan helpen voordat het erger wordt. Zo kan de gemeente voorkomen dat mensen hun huis kwijtraken of zonder water, gas en elektra komen te zitten. De gemeente heeft al afspraken met grote woningcorporaties gemaakt, maar wil ook kleinere verhuurders op de hoogte brengen van deze regel. Ook private-, particuliere- en studentenwoningverhuurders moeten betalingsachterstanden aan de gemeente doorgeven. De afspraken hierover zijn vastgelegd in het Landelijk Convenant Vroegsignalering. Het convenant vergemakkelijkt de samenwerking tussen vaste lasten partners en gemeenten

Bent u verhuurder van een privé-, particuliere- of studentenwoning en is er sprake van een huurachterstand? Meld dit dan aan.

Als de huurder zijn huur niet betaalt, moet u als verhuurder dat melden aan de gemeente Barendrecht. Dat kan via een speciale website voor vroegsignalering. Meld u dan eerst aan als signaalpartner (vaste lastenpartner) via het aanmeldformulier(externe link) van de NVVK. Pas daarna kunt u gegevens gaan aanleveren bij de gemeente Barendrecht.

Let op!
De wet verwacht dat u eerst zelf bij de huurder informeert naar de achterstallige betaling. Lukt dit niet, meld het dan pas bij de gemeente als:

  1. Minstens één schriftelijke herinnering is gestuurd.
  2. Er is geprobeerd persoonlijk contact op te nemen en tips te geven om schulden te voorkomen en op te lossen.
  3. De inwoner is geïnformeerd over de mogelijkheden voor schuldhulp.
  4. De inwoner is aangeboden om hun gegevens aan de gemeente door te geven.

Niet alle regels zijn hetzelfde. Voor verschillende soorten schuldeisers gelden andere incassoregels.

Voordeel van het doorgegeven van betaalachterstanden

Als een verhuurder de achterstanden niet doorgeeft aan de gemeente, kan dat gevolgen hebben, zoals dat de rechtbank de zaak niet behandelt of geen ontruimingsbevel uitgeeft.

Als u op tijd een huurachterstand meldt, is de kans groot dat de afdeling schuldhulpverlening een goede oplossing vindt en komen er voor de huurder geen extra onnodige incassokosten bij. Als het nodig is om naar de rechtbank te gaan, zal deze meestal positief reageren als u alle stappen hebt genomen om het probleem te voorkomen.

U mag als verhuurder de informatie delen met de gemeente Barendrecht

U mag de gegevens van uw huurders delen met de gemeente volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Voordat u dit doet, moet u uw huurder informeren en de kans geven om bezwaar te maken. Maar u hoeft niet te wachten tot de huurder toestemming geeft.