Nieuwe warmtenetten Barendrecht in de ijskast
De gemeente Barendrecht stapt af van beleid dat is gericht op de aanleg van grootschalige nieuwe warmtenetten in bestaande woonwijken. Dat voorstel doet het college van B&W in de bijgestelde ‘Transitievisie Warmte’. De koerswijziging volgt op een uitgevoerde warmtebronnenanalyse en op recente marktontwikkelingen. De maatschappelijke kosten voor de aanleg en exploitatie van grootschalige warmtenetten wegen niet op tegen die van volledige elektrificatie.
De Transitievisie Warmte is een verplicht beleidsprogramma voor gemeenten, onder de nieuwe Omgevingswet. In dit beleidsprogramma beschrijft de gemeente hoe wordt gewerkt aan de wettelijke doelstelling om in 2050 aardgasvrij te zijn. Barendrecht stelde al in 2020 een eerste warmtevisie vast. Daaruit bleek dat voor een aantal wijken in Barendrecht een warmtenet de voorkeur had boven volledige elektrificatie. Destijds was echter geen uitgebreid onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid en kansrijkheid van (rest)warmtebronnen. Bovendien is de afgelopen jaren de markt sterk in ontwikkeling geweest. Grote spelers als Vattenfall en Eneco maakten in de afgelopen weken bekend hun activiteiten met betrekking tot warmtenetten in bestaande woonwijken te staken. En woningbouwvereniging Patrimonium is in recordtempo aan de slag gegaan om duizenden woningen op te waarderen naar een hoger energielabel. Hiermee worden al grote stappen gezet voor het behalen van de wettelijk voorgeschreven klimaatdoelen.
Wethouder Lennart van der Linden (Milieu): “De maatschappelijke kosten voor grootschalige warmtenetten blijken voor Barendrecht gewoon te hoog. Dat komt mede door onze kwalitatief goede woningvoorraad. De meeste woningen in Barendrecht zijn prima geïsoleerd, of worden dat de komende jaren. Het is daarom zinvoller om ons te richten op uitbreiding van het elektriciteitsnet. Daar werken we momenteel samen met Stedin dan ook hard aan.”
Buurtaanpak
Netbeheerder Stedin maakte onlangs bekend de komende jaren het elektriciteitsnetwerk in Barendrecht te versterken door meer dan 160 verdeel- en distributiestations toe te voegen aan bestaande wijken. Om dat proces in goede banen te leiden, wordt samengewerkt met de gemeente Barendrecht onder de noemer ‘buurtaanpak’. Omwonenden worden bij deze ontwikkelingen betrokken.
Besluitvorming
De Transitievisie Warmte is een voorstel van het college van B&W en aangeboden ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Dit beleidsdocument wordt op 10 september behandeld in de commissie Ruimte en op 1 oktober in de gemeenteraad.