Kleding die goed is voor natuur, mens en milieu
Verduurzaming gaat vaak over energie besparen en isoleren van woningen. Maar ook in onze maakindustrie valt nog een wereld te winnen. Zo wordt de meeste kleding die we dragen gemaakt in een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Voor modeontwerper Emma Nuis reden om biologische onconventionele natuurlijk stoffen te gebruiken en die zelf te kleuren met natuurlijke verfpigmenten.
Nadat ze de modevakschool en Meesteropleiding Coupeur had afgerond werkte Emma als coupeur voor onder meer kledingmerk Vanilla en voor diverse bruidsmodezaken. Ook maakte ze kleding voor eigen klanten. “Als je in opdracht werkt, maak je niet altijd wat je zelf mooi vindt. Na een tijdje begon ik de creativiteit te missen. Daarnaast werd ik me steeds bewuster van de negatieve impact van de materialen die ik gebruikte. Synthetische stoffen, maar ook dat natuurlijke stoffen door een chemisch en milieuonvriendelijk proces gaan. Toen ben ik gaan onderzoeken of dat niet anders zou kunnen.
Alternatief voor fast fashion
Eerst stapte ik over op natuurlijke, door de industrie omschreven als duurzame stoffen, zoals linnen, biologische katoen en viscose. Deze stoffen komen van natuurlijke grondstoffen, maar worden milieuvervuilend geteeld, synthetisch geverfd of ondergaan een chemisch proces om er stof van te maken (viscose). Ik ben op zoek gegaan naar materialen die beter zijn voor natuur, mens en milieu zodat ik kan bijdragen aan een ethische en duurzame textielindustrie. Nu gebruik ik Kala katoen, handgesponnen en handgeweven inheemse katoen dat groeit op regenwater en zonder gebruik van pesticiden en andere gifstoffen. Ook gebruik ik Himalayan Hennep, een ‘onkruid’, dat zonder hulpmiddelen groeit, en Lotuszijde, een diervriendelijk alternatief voor conventionele zijde. Dit wordt gemaakt van de lotusstengels, het restproduct van lotusbloemenkwekerijen. Deze stoffen koop ik ongeverfd, zodat ik ze zelf kan verven met natuurlijke ingrediënten zoals meekrap,
blauwhout, granaatappelschillen en uienschillen.”
Boomschors en uienschillen
Emma volgde een cursus natuurlijke textielverven maken en door veel lezen en experimenteren leerde ze het vak. “De variatie aan kleuren die je uit de natuur kan halen is enorm en er zijn veel verschillende technieken om stof te kleuren en prints te maken. Daardoor maak je kennis met oude tradities uit allerlei landen. Denk aan batik uit Indonesië, blokprint uit India en de Japanse Shibori. Er zijn heel veel grondstoffen waar je verf van kan maken. Bloemen en (wortels van) planten natuurlijk, maar ook boomschors, avocado- en uienschillen en koffiedrap. Je extraheert de kleurpigmenten uit de natuurlijke ingrediënten en laat vervolgens de lappen stof hierin langzaam koken. De tijd en PH van het water bepalen de kleur en de diepte ervan.”
Stoffen inpakmateriaal
“Met mijn label IKIGAIA wil ik 100 procent natuurlijke kledingstukken en textielproducten maken. Om zo in harmonie en samenwerking met de natuur te creëren en niet om de natuur te exploiteren om kleding/producten te maken. Daarnaast hoop ik dat mensen door mijn werk het ambachtelijk kleermakersvak meer gaan waarderen en ontdekken wat er allemaal nodig is om een kledingstuk in elkaar te zetten. Ik noem mezelf slow-fashion en textieldesigner, omdat ik meer dan kleding maak. Mijn laatste project is het maken van natuurlijk geverfde stoffen inpakdoeken, een duurzaam herbruikbaar alternatief voor papieren cadeauverpakking die meteen na het uitpakken in de prullenbak eindigt.”
Uiting van zelfexpressie
Emma biedt ook workshops verf en kleding maken aan. “Ik ben ervan overtuigd dat als mensen zelf iets maken, ze het meer gaan waarderen. Daarnaast is het een uiting van creatieve expressie en een manier om je te verbinden met de natuur. Ik ben pas in India geweest om de leveranciers van de stoffen waarmee ik werk, te bezoeken. Ook heb ik inspiratie opgedaan bij diverse craft communities waar de textiele traditie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Als je weet wat er allemaal komt kijken bij het maken van een kledingstuk, krijg je er meer waardering voor en stijgt de waarde van het kledingstuk. Dan zullen mensen er zorgvuldiger mee omgaan en hun kleding langer en met veel plezier door dragen.”
Ook uw verhaal delen?
Voor deze rubriek zijn we op zoek naar Barendrechters die graag hun ervaringen en slimme tips op het gebied van duurzaamheid en hergebruik willen delen. Misschien maakt u er een sport van om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen? Vindt u het leuk om van oude meubels nieuwe meubels te maken? Of heeft u een voedselbosje in uw tuin waar u met uw gezin van kan eten? Meld u dan aan! Dit kan via communicatie@barendrecht.nl. Wij nemen dan spoedig contact met u op en komen graag langs voor een persoonlijk gesprek.