“Een groen dak scheelt op een hete dag zomaar vijf graden”

5 december 2024, 15:00

Het begon met een groen dak op een tuinhuisje, maar inmiddels heeft Paul van den Broek diverse aanpassingen gedaan om zijn tuin te verduurzamen. Hij wil mensen aanmoedigen om dit vooral ook te doen. “Het hoeft niet veel geld, tijd en moeite te kosten. In elke tuin kun je met eenvoudige middelen al veel bereiken. Alle kleine beetjes hebben grote effecten.”

Paul van den Broek is in Barendrecht geen onbekende. Niet alleen organiseert hij sinds een jaar of acht de jaarlijkse Open Tuinen Dagen, hij woont ook al zestig jaar in Barendrecht. Toen hij en zijn vrouw 25 jaar geleden hun huidige woning kochten, was dat een goed moment om te verduurzamen. “We hadden het idee om een tuinhuisje te bouwen en een bevriende architect opperde om daarop een groen dak aan te brengen. Dat was toen een zeldzaamheid, we moesten zelfs toestemming vragen aan de buren. Hoewel we het ook deden omdat het er mooi uitzag, was mijn interesse voor vergroening en verduurzaming gewekt.”

Hosta’s op het garagedak

Dat was het begin van een reeks van aanpassingen die energie besparen, afval en verspilling beperken en de gevolgen van klimaatverandering opvangen. “Verduurzaming is goed voor de biodiversiteit. Een stukje gras of bomen en struiken in de tuin of in bloembakken maakt de tuin leefbaarder voor mens en dier. Bijen en insecten zijn onmisbaar voor de voedselproductie. Door klimaatverandering zijn er vaker dagen met extreme temperaturen. Steen houdt warmte vast en meer groen in je tuin zorgt voor een aangename temperatuur. Een groen dak scheelt op een hete dag zomaar vijf graden. Groen houdt ook water vast en dat is weer nuttig op dagen met veel regen.”

Zelfs het klimhuisje van de kleinkinderen kreeg een groen dak, net als de buitenkeuken. Op het dak van de garage kweekt Paul zijn hosta’s. Ook het terras heeft een functie. “Tussen de planken van het terras zijn gleuven aangebracht, zodat overtollig water kan weglopen. Om je tuin te vergroenen, hoef je geen groot grasveld aan te leggen, je kan ook met potten werken. Ik heb ze aangesloten op een zelfontworpen irrigatiesysteem. Daardoor krijgen planten precies de hoeveelheid water die ze nodig hebben en voorkom ik waterverspilling. Een prettige bijkomstigheid is dat je minder last hebt van slakken. Ik gebruik alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen; ik laat de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan.”

Grind in plaats van tegels

Paul is met de Open Tuinen Dagen begonnen om mensen te laten zien wat je allemaal met je tuin kan doen. “Ik ga ook wel eens bij mensen langs om te vragen of ze meedoen. Onlangs sprak ik een stel dat voor veel geld de tuin had laten betegelen. Daarvan hebben ze enorme spijt. Het is er in de zomer net een oven. Overigens is grind een goed alternatief voor tegels. Grind voert water af en doordat je het op worteldoek stort, heb je geen last van onkruid. Bovendien is het makkelijk om zelf aan te brengen, onderhoudsarm en het is een natuurlijk product.”

Ook een groen dak heeft veel effect. “Een groen dak is in staat om honderden liters water op te nemen, dus hiermee kun je echt verschil maken. Het mooie is dat je hier vanaf februari 2025 weer subsidie voor kan krijgen (Subsidieregeling voor waterinitiatieven). Dus ik zou zeggen, maak daar gebruik van, eventueel samen met de buren. Zo kunnen we allemaal iets doen om de aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties.”

Ook uw verhaal delen?

Voor deze rubriek zijn we op zoek naar Barendrechters die graag hun ervaringen en slimme tips op het gebied van duurzaamheid en hergebruik willen delen. Misschien maakt u er een sport van om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen? Vindt u het leuk om van oude meubels nieuwe meubels te maken? Of heeft u een voedselbosje in uw tuin waar u met uw gezin van kan eten? Meld u dan aan! Dit kan via communicatie@barendrecht.nl. Wij nemen dan spoedig contact met uw op en komen graag langs voor een persoonlijk gesprek.